Terveydenhuolto Suom Lääkäril 2025;80:e44614, www.laakarilehti.fi/e44614

THL ja Ruokavirasto varoittavat multatuotteiden legionellariskistä

Uudellamaalla muutamia vakavia tehohoitoa vaatineita tautitapauksia ikääntyneillä.

Ulla Ora

Puutarhatöissä kannattaa muistaa, että multa- ja kompostituotteissa saattaa olla legionellabakteereja. Tänä keväänä on todettu muutamia legionellan aiheuttamia vakavia keuhkokuumetapauksia, joissa multa on todennäköinen tartunnanlähde, kerrotaan THL:n ja Ruokaviraston tiedotteessa .

Suurin riski sairastumiseen on ikääntyneillä ja niillä, joiden vastustuskyky on heikentynyt. Myös keuhkosairaudet ja tupakointi lisäävät sairastumisriskiä. Suurin osa terveistä ihmisistä, jotka altistuvat legionellabakteerille, eivät sairastu.

Jotta legionellabakteerit eivät pääsisi sairastuttamaan, kuivia multa- ja kompostituotteita ei kannata pöllyttää hengitysilmaan. Jos bakteeri pääsee keuhkoihin, se voi aiheuttaa vakavan keuhkokuumeen. Tartunnan voi saada myös iholla olevan haavan kautta.

Suojavarusteita kannattaa käyttää

Käsiteltäessä multa- ja kompostituotteita on hyvä suojata käsissä olevat haavat ja rikkinäinen iho sekä käyttää suojakäsineitä. Jos pölyämistä ei voida muutoin vähentää, FFP-2 ja FFP-3-tason suojaimet suojaavat altistumiselta.

Tavallisimmin ihmiset sairastuvat, kun legionellabakteerit lisääntyvät ja leviävät erilaisissa vesijärjestelmissä, joissa veden lämpötila on 20–45 astetta. Legionellojen mahdollisia kasvupaikkoja ovat esimerkiksi suihkut, porealtaat, kostuttimet ja jäähdytysjärjestelmät.

Legionellan kasvua voi torjua huolehtimalla siitä, että talousvesi on riittävän kylmää eli alle 20-asteista ja lämmin käyttövesi riittävän kuumaa, vähintään 55-asteista. Lämpimällä käyttövedellä tarkoitetaan kodin lämminvesijärjestelmässä olevaa kuumaa vettä.

Lue lisää: Legionellatartunnat eivät lisääntyneet viime vuonna

Lue lisää: THL on julkaissut toimenpideohjeen legionelloositapauksiin

Kirjoittaja

Ulla Ora

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030
OSZAR »